Νέες έρευνες ψυχολογίας σκύλων

Νέες έρευνες ψυχολογίας σκύλων έρχονται να διαψεύσουν παλιότερες και υποστηρίζουν το εντελώς αντίθετο από όσα γνωρίζατε έως σήμερα. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα νέα στοιχεία που έρχονται στο προσκήνιο.

Γνωρίζατε πως ο σκύλος σας έχει την ικανότητα να βλέπει παραπάνω εικόνες από εσάς στην τηλεόραση;

Κι όμως, είναι αλήθεια. Η εικόνα που βλέπετε στην τηλεόραση δεν είναι συνεχής όπως ίσως πιστεύετε αλλά πολλές εικόνες η μία μετά την άλλη. Είναι μια ακολουθία φωτογραφιών την οποία την βλέπουν τα σκυλιά κι όχι εσείς!

Δηλαδή, τα σκυλιά βλέπουν τις μεμονωμένες εικόνες, την ροή τους την μία μετά την άλλη και τα σκοτεινά κενά που βρίσκονται ανάμεσά τους. Κάτι που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να πιάσει. Η όραση του σκύλου όμως μπορεί γιατί είναι πιο γρήγορη από εκείνη των ανθρώπων. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα σκυλιά ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά τους πολύ πιο γρήγορα και γι’ αυτό συλλαμβάνουν περισσότερες εικόνες από τους ανθρώπους.

Έχετε φανταστεί ποτέ πώς νιώθει ένας σκύλος όταν φορά ένα ρούχο;

Στην ουσία δεν αρέσει στα σκυλιά να φορούν ρούχα. Άσχετα αν κρυώνουν. Η αίσθηση του ρούχου πάνω τους, τους ενοχλεί. Έχετε ποτέ σκεφτεί για ποιον λόγο;

Γιατί το βάρος που νιώθουν στην πλάτη τους όταν φοράνε ένα ρούχο έχει την ίδια αίσθηση με το βάρος που νιώθουν όταν ανεβαίνει ένας σκύλος πάνω τους για να τους υποτάξει και να τους πάρει τον αέρα. Την αίσθηση, έτσι; Όχι ότι νιώθουν το ίδιο βάρος σαν το βάρος ενός σκύλου! Γι’ αυτό θα δείτε ότι τα περισσότερα σκυλιά δυσανασχετούν όταν πάτε να τα ντύσετε. Αποφεύγουν, σκύβουν, κρύβονται.

Όταν λοιπόν, ντύσετε τον σκύλο σας με ένα ρούχο και βγείτε την βόλτα σας, μη νομίζετε ότι το δέχτηκε επειδή του αρέσει. Απλά, εκείνη τη στιγμή νιώθει υποτακτικός.

Ποιος είπε ότι τα σκυλιά θέλουν να είναι οι αρχηγοί πάντα;

Νέοι ψυχολόγοι – ερευνητές διαψεύδουν την πληροφορία πως τα σκυλιά θέλουν να πάρουν την αρχηγία στα χέρια τους όπως οι λύκοι. Οι νεαροί λύκοι, λένε, δεν προσπαθούν ποτέ να πάρουν την αρχηγία από τους μεγάλους.

“Με άλλα λόγια, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα σκυλιά προσπαθούν να είναι ο ηγέτης των ομάδων ή των οικογενειών μας όταν τους φέρνουμε σπίτι. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να τους κυριαρχήσουμε”, λέει ο Horowitz. “Η θετική ενίσχυση λειτουργεί εξίσου καλά”.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts